Workshop Kooperatívne riešenie konfliktov

06.03.2020 07:38

    Komenského inštitút  Bratislava prostredníctvom Živica Zvolen zorganizoval 20.2.2020 workshop : Kooperatívne riešenie konfliktov pod vedením Mgr.Silvie Oleníkovej, ktorého sme sa zúčastnili.

    Pre vyrovnávanie sa s konfliktnou situáciou je dôležité vedieť, čo to samotný konflikt je, ako zvykneme reagovať v konfliktných situáciách, aké konfliktné situácie nastávajú v školskom prostredí. Naše nastavenie voči konfliktom veľmi ovplyvňuje naše prežívanie.

    S konfliktami máme často spojené aj predsudky, ktoré nám boli vštepené v rodine a tie nám bránia pozrieť sa na konflikt „pozitívnejšími očami“. Vplyv výchovy v rodine sa vo veľkej miere odrazí na spôsobe vyrovnávania sa s konfliktnou situáciou detí.

    Na situácie reagujeme rozdielne aj vtedy, ak ich sprevádzajú rozdielne pocity. Emócie zohrávajú v procese riešenie konfliktov kľúčovú úlohu. Konfliktná situácia  sa môže končiť – konsenzom, kompromisom, presadením sa, prispôsobením sa, ústupom, vyhýbaním sa. Ak sa konflikty riešia produktívne, tak sa s nimi zaoberáme spôsobom, aby sme  našli nejaké východisko, pri ktorom sa žiadny zo zúčastnených strán nemusí cítiť porazený.

    V konfliktných situáciách sú nápomocné: fáza aktívneho počúvania, Ja –výrok, mediačný proces.  Bezprostredné spojenie teórie s príkladmi a cvičeniami tvoria nástroj, ako riešiť konflikty nie z pozície sily, ale z pozície záujmu všetkých zúčastnených strán.  

 

Odporúčaná literatúra k problematike: 

  • Aleš Bednařík: Riešenie konfliktov
  • Dušana Bieleszová: Školská a rovesnícka mediácia