Aktivity na podporu zdravého životného štýlu

27.10.2016 08:26

Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie vo Zvolene ponúka základným školám vo Zvolenskom ako i Krupinskom okrese program v rámci prevencie so zameraním na zdravý životný štýl pre ročníky 5-8. Životný štýl je súhrn toho, ako človek žije. Ochrana a podpora zdravia sa stále stávajú diskutovanou témou v radoch širšej verejnosti. Zdravý životný štýl v sebe nosí: zdravé jedlo, dostatočný pitný režim, dostatok pohybovej aktivity, efektívne zvládanie stresových situácií, pozitívne myslenie, dostatočný spánok. Telesná kondícia našej mladej generácie je slabšia, chorobnosť ako i obezita narastá a  skúsenosti s fajčením a pitím alkoholických nápojov sa znižuje k mladšiemu veku.

Fajčenie je v súčasnom ponímaní chápané ako spoločenská móda, osobný zvyk alebo zlozvyk. Je to skôr prejav slabosti mladých ľudí ako i  dospelých. Fajčením sa zaháňa pocit neistoty, napätia, strachu alebo nudy. Mladí ľudia začínajú fajčiť z nerozvážnosti, pričom si neuvedomujú možné zdravotné problémy v produktívnom veku. O čo nižší je vek prvého kontaktu s cigaretou, o to závažnejšie môže nastať poškodenie organizmu. U detí sa vytvára veľmi rýchlo návyk na nikotín už pri zapálení si druhej cigarety.

So zdravým životným štýlom úzko súvisí zdravá výživa. Vo všeobecnosti prijímame v potrave viac kalórií (cukrov, tukov), solí či farbív a konzervačných látok než by sme mali. Najzdravšia strava je v čo najčerstvejšej a najprirodzenejšej forme. Neodmysliteľnou súčasťou každého školáka by mali byť raňajky so zameraním na zložené sacharidy. Dôležité je jedenie 3x hlavné jedlo za deň, doplnené zdravou desiatou a olovrantom vo forme: čerstvé, sušené, mrazené, konzervované ovocie, cereálna tyčinka. Nesmieme zabúdať na dostatočný pitný režim. Najzdravšie je pitie čistej vody, riedené ovocné šťavy, zriedené ovocné nápoje. Základom je pestrosť a rozmanitosť v stravovaní. Pri zlých stravovacích návykoch nám pribúdajú kilá, oslabuje sa imunitný systém, vznikajú alergie, srdcovo- cievne či nádorové ochorenia.

Fyzická aktivita je jeden z faktorov, ktorý nás chráni pred množstvom chronických ochorení v dnešnej dobe. Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, beh, skákanie, bicyklovanie, preskakovanie, gymnastika - napomáhajú znižovať stres, zlepšujú náš krvný obeh, zásobujú mozog kyslíkom, zvyšujú mentálnu schopnosť a bystrosť organizmu. Človeku dodávajú pocit duševnej pohody, podporujú dobrú náladu. Cvičenie zabraňuje vznik vysokého krvného tlaku, vznik obezity, udržiava organizmus v dobrej kondícii. Pobyt na čerstvom vzduchu by mal byť pravidelný a mali by sme mať z neho radosť. Dnešné deti sa často stretávajú s pojmom stres. Stres u detí ako i u dospelých sa prejavuje rovnako. Pre dieťa stresujúce môže byť vysvedčenie, zlá známka, konflikt s rodičom, s učiteľom, láska, návšteva u lekára. Stres vzniká v hlave a preto je dobré odburavávať negatívne myšlienky príjemnými formami trávenia času. Problémom sa dá predísť vhodným spôsobom komunikácie s dieťaťom. Rodič je ten článok, ktorý by mal dieťaťu vysvetliť čo to vlastne stres je a s čím sa bude stretávať celý život.

Čo nemôžeme zaradiť k zdravému životnému štýlu je pitie alkoholických nápojov. Zvlášť je nebezpečné, ak alkohol začínajú zneužívať deti. V detstve sa vytvára závislosť na alkohol podstatne rýchlejšie ako u dospelého človeka. Telo dospievajúceho jedinca sa vyvíja, prežíva mnohé zmeny a alkohol by mu mohol len uškodiť. Požívanie alkoholu v nadmernom množstve pôsobí na organizmus ako jed. Je to závažná a najrozšírenejšia forma závislosti. Táto závislosť môže byť najskôr psychická na odstránenie stresu, napätia a v ďalšom štádiu sa vytvára fyzická, kedy sa metabolizmus organizmu dožaduje pravidelného prísunu alkoholu. Tak ako dospelí aj deti začínajú siahať po alkohole keď prežívajú určitý stres, napätie,  nudu, ak chcú zapadnúť do nejakej partie. Ak chcete predísť tejto závislosti, rozprávajte sa otvorene s vašimi deťmi o nebezpečenstve užívania alkoholu, stanovte si pravidlá. Podporujte svoje deti, aby sa stali aktívnymi v športe, hudbe, umení... No najdôležitejšie čo môžete urobiť pre svoje dieťa je mať vždy prehľad o tom, kde sa dieťa zdržuje.

Nemajte strach nás osloviť, keď budete mať akýkoľvek problém týkajúci sa výchovy ale aj vzdelávania Vášho dieťaťa. Ponúkame Vám profesionalitu, diskrétnosť, pomocnú ruku a empatiu.

Team pracovníkov

CPPPaP Zvolen